Best9Moms

View Original

Longcovid behandeling

De Corona pandemie lijkt alweer een tijdje geleden. Maar niet voor iedereen. Longcovid is namelijk nog lang niet voorbij. Veel mensen kampen nog met klachten, jaren na een Corona besmetting. Vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn en cognitieve problemen gaan nog te vaak niet zomaar weg. De huidige longcovid behandeling lijkt niet aan te slaan. Logisch aangezien er vooral ingezet wordt op het verminderen van en omgaan met symptomen in plaats van de oorzaak aan te pakken. De nieuwste onderzoeken wijzen uit dat de long covid behandeling soms zelfs de symptomen versterkt. Tijd om hier eens verder in te duiken.

Belangrijkste symptomen longcovid

Longcovid is een aandoening die ontstaat na een Corona-besmetting, waarna de symptomen niet verdwijnen. De vermoeidheid is blijvend, net als kortademigheid, spier- en gewrichtspijn en cognitieve problemen. Andere symptomen kunnen zijn: hoesten, slaapproblemen, aanhoudende hoofdpijn of migraine, duizeligheid en evenwichtsstoornissen. 

Een hele rij symptomen. Zelf heb ik 3x Corona gehad. Gelukkig heb ik er geen Longcovid aan over gehouden. Toch herken ik de symptomen wel. De eerste 4-5 weken na besmetting was ik namelijk ook niet de oude. Vermoeidheid, een wattig hoofd vol vergeetachtigheid en ik was veel sneller overprikkeld. Het voelde echt anders dan een gewone griep. Het voelde vooral alsof mijn lichaam uit balans was. Het aanpakken van de symptomen heeft hierbij weinig zin, de oorzaak van de disbalans aanpakken wel. 

Nieuwste onderzoeken: naar oorzaak longcovid

De nieuwste onderzoeken komen steeds dichter bij de oorzaak van longcovid. Longcovid zit niet tussen je oren, zoals soms wel gedacht wordt. Er is wel degelijk schade aan je lichaam. De mitochondriën, de energiecentrales van je lichaamscellen, zijn beschadigd. Hierdoor komt er minder energie in je cellen en zijn je cellen sneller uitgeput. En dat in je hele lichaam, waardoor alle processen in je lichaam minder effectief verlopen. Vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, kortademigheid, hoofdpijn en cognitieve problemen worden hierdoor allemaal verklaard. 

Al deze klachten worden verergerd bij te veel inspanning, fysiek of mentaal. Mitochondriën worden dan alleen maar meer kapot gemaakt en hebben weer extra tijd nodig voor herstel. Dit verklaart ook waarom overprikkeling vaak voorkomt en dus ook beter voorkomen kan worden. Hier wordt in veel longcovid behandelingen gelukkig al wel aandacht aan gegeven. Op een puntje na: trainen verbetert de klachten niet, maar verergert deze juist. Zware lichamelijke inspanning is namelijk ook overprikkeling en hier herstelt iemand met longcovid niet goed van. 

Longcovid behandeling: Herstellen van mitochondriën

De longcovid behandeling start het beste bij de aanpak van de oorzaak, het herstellen van de mitochondriën. Een gezonde leefstijl helpt hierbij. De volgende stappen helpen in het herstel van je mitochondriën. Het zou mooi zijn als toekomstige behandelmethodes hier aandacht voor zouden hebben. 

  1. Bewegen in zone 2 – lichte inspanning. Dit verbetert je conditie en helpt je mitochondriën te herstellen. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe gezonde mitochondriën. Zone 2 is een inspanning vergelijkbaar met wandelen of fietsen. 

  2. Voeding – Bloedsuikerspiegel laag houden. Suikers zijn de brandstof van je cellen, Tot zover goed natuurlijk, als je energie wilt hebben. Alleen een teveel aan suiker zorgt juist voor beschadigingen aan je mitochondriën. En dat is niet wat je wilt. Een lage, stabiele bloedsuiker helpt je om je mitochondriën gezond te houden en geeft je wel voldoende energie. Helaas zijn we vaak geneigd om meer suikers te eten als we stress hebben of vermoeid zijn. Het is belangrijk om dit patroon te doorbreken. 

  3. Voeding – Vasten. Vasten helpt om je bloedsuiker laag en stabiel te houden. Het zorgt ervoor dat je een andere energiebron kunt aanboren: vet. Verbranding van vet zorgt voor een stabielere bloedsuiker. Daarnaast stimuleert het autofagie, het proces waarin je lichaam zichzelf gaat repareren en dus ook de mitochondriën repareert. 

  4. Slaap – vast slaapritme. Slapen is de ideale manier om je lichaam te laten herstellen, zo ook je mitochondriën. Een vast slaapritme helpt je aan kwalitatief goede slaap. Sta op een vast tijdstip op en ga op een vast tijdstip naar bed. Om hieraan te wennen is het goed om in de ochtend naar buiten te gaan en het ochtendlicht in je ogen te laten komen. Zo past je lichaam zich makkelijk aan jouw ritme aan. Gebruik de laatste 1-2 uur voor het slapen gaan om te ontspannen, zonder blauw licht (tv, computer of telefoonscherm). Neem bijvoorbeeld een warme douche, lees een boek of maak nog even een wandeling. 

  5. Stress verminderen. Stress is veel meer dan mentale stress door een te volle agenda. Overprikkeling komt vaak voor bij mensen met longcovid, dit komt echt niet altijd doordat ze te veel willen in te weinig tijd. Natuurlijk speelt dit wel mee. Toch komt overprikkeling vaker doordat het lichaam op een andere manier al te veel belast wordt. De volle agenda laat het emmertje nu veel eerder overlopen. Hieronder staat een lijstje met mentale en fysieke stressfactoren. Deze bij elkaar opgeteld bepalen hoeveel jij nog kunt hebben en aan welke knoppen jij kunt draaien om minder snel overprikkeld te raken. 

Mentale stress

  • Drukke agenda

  • Perfectionisme, zorgzaamheid en competitie (perfect willen doen anders niet, eerst voor een ander zorgen, dan pas voor jezelf, onzekerheid door de vergelijking met anderen

  • Sociale druk

  • Eenzaamheid

  • Verslaving en social media

  • Hooggevoeligheid: geluid, licht, smaak, geur enz. 

  • ADHD/ Autisme enz.

  • Vervelende gebeurtenis: ruzie, ziekte/ overlijden van een dierbare, trauma

Fysieke stress

  • Pijn

  • Ziekte en ziekteverwekkers als bacteriën en virussen

  • Zware inspanning – sport

  • Producten welke je lichaam niet of moeilijk kan verwerken: suikers, fastfood, alcohol, tabak/ nicotine, chemicaliën, pesticiden, medicatie en drugs, geur- kleur- en smaakstoffen in voeding

De nieuwe aanpak van een longcovid behandeling

Longcovid verbeteren of genezen vraagt dus meer dan de huidige aanpak, waarbij vooral wordt geleerd om te gaan met de symptomen. Cognitieve gedragstherapie, ademhalingsoefeningen en psychologische ondersteuning helpen je immers niet om je symptomen op te lossen. De ergotherapeut of de fysiotherapeut doen nog hun best om je belastbaarheid te vergroten met kracht- en conditietraining of mobiliteitsoefeningen. Maar ook dit blijkt niet de oplossing tot succes te zijn. Met name de training kan juist de klachten verergeren, doordat de mitochondriën verder beschadigen als ze te zwaar belast worden. Tijd voor een nieuwe aanpak. Een aanpak waarbij wel de oorzaak wordt aangepakt. Een aanpak waarmee je lichaam kan genezen, maar die wel tijd kost en niet van het ene op het andere moment effect zal hebben. Toch ben ik ervan overtuigd dat je binnen 3 maanden het verschil gaat voelen. Na een jaar ben je echt een ander mens. 

Het vraagt wel veel van je zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Maar na jaren aanmodderen, kan het niet anders dan dat je motivatie hebt om je eindelijk beter te voelen.