Best9Moms

View Original

Laat je oordeel los

Loslaten is een kunst. Heb jij altijd je oordeel klaar? En dan heb ik het niet over je oordeel over anderen, maar het oordeel over jezelf? Kan het altijd beter, is het nooit goed genoeg of baal je als je jouw doelen niet haalt? Oordelen is zo makkelijk, maar het helpt je niet! Want zeg nou zelf, dat ene koekje eten kan echt geen kwaad. Door hier wel over te oordelen, wordt datzelfde koekje al snel het einde van een gezond eetpatroon. Als het een keer niet lukt, denk je vaak dat je het niet kunt. Maar is dat ook echt zo?

Negatieve feedback

Natuurlijk niet! We zijn alleen veel gevoeliger voor negatieve prikkels, deze onthouden we beter. Tegenover 1 negatieve reactie, moeten minstens 3-5 positieve reacties staan wil je gemotiveerd blijven. De onderzoeken gaan daarbij vanuit dat je de feedback van een ander krijgt. Maar bij zelfkritiek is dit niet anders. 1 keer zondigen met een koekje of 1 keer niet gaan sporten terwijl je het wel gepland hebt, haalt jouw motivatie heel hard omlaag. Je hebt zeker weer 5 positieve ervaringen nodig om te zorgen dat je door gaat met je gezonde gedrag. Dit is voor velen niet haalbaar, dat ene koekje is dan echt het begin van het einde. 

Mindset

Een groeimindset kan hier verandering in brengen. Alleen al het beseffen dat fouten maken mag en dat je niets anders kunt doen dan hiervan leren, zorgt ervoor dat je anders oordeelt over dat ene koekje. 

Je kunt het koekje in een breder perspectief zien. Wat is het effect van 1 koekje op je gezondheid, als je verder dagelijks alleen maar gezond eet? Zeer klein! Je lichaam kan dat prima aan. Het feit dat jij geniet van je koekje, maakt je eigenlijk alleen maar gezonder. 

Mits het natuurlijk bij een incident blijft. Dagelijks koekjes eten laat je hier veel minder van genieten en veel koekjes hebben wel effect op je lichaam. Het gaat om de juiste balans. 

Ontwikkelingsgerichte doelen

Om een balans te vinden, welke werkt voor jou, heb je ontwikkelingsgerichte doelen nodig. 

Dus niet: ik mag geen koekjes eten.
Maar wel: ik wil zo gezond mogelijk eten.

Voel jij je bij het eerste doel al snel schuldig over dat ene koekje? Bij het tweede doel kun je echt genieten van je koekje, want je doelt blijft haalbaar. Heb je aan het einde van de dag een koekje minder gegeten dan de dag ervoor? Jij bent goed bezig! Je hebt het beter gedaan dan gisteren, dus komt weer een stapje dichter bij jouw doel. 

Motivatie

Je hebt gezien hoe het stellen van de verkeerde doelen je motivatie naar beneden haalt. Dit geldt ook voor een verkeerde motivatie, met weer feedback als oorzaak. Wij mensen raken gemotiveerd door directe feedback, niet door uitgestelde feedback. Dit maakt gezond eten voor velen zo lastig. De directe feedback van suikerrijk en vetrijk eten, is vaak heel positief. We vinden het lekker! We willen meer! Gezonde voeding heeft dezelfde prikkel veel minder. 

De uitgestelde prikkel is bij voeding vaak wel anders. Vet- en suikerrijk eten geeft ons in eerste instantie misschien snel energie, maar leidt vaak tot buikpijn of een energiedip. Terwijl we deze dip niet ervaren bij gezonde voeding. Hierdoor balen we vaak achteraf wel van onze keuze. 

Om toch zo gezond mogelijk te kunnen eten en de verleidingen van suikers te weerstaan, heb je een motivatie nodig met direct een postieve feedback voor gezonde voeding. 

Bijvoorbeeld: na het eten van een appel heb ik geen trek meer, terwijl dat koekje altijd zorgt dat ik nog meer wil. 

Deze motivatie maakt de kans groter dat je de appel verkiest boven het koekje. Een mooie stap richting jouw ontwikkelingsgerichte doel: ik wil zo gezond mogelijk eten. 

En mocht je dan toch nog een keer een koekje pakken, oordeel niet! Leer van de negatieve feedback die je krijgt: je hebt snel weer honger. Dit helpt je om de volgende keer het koekje te laten liggen en voor de appel te kiezen. 

Laat je negatieve gevoel los. Het is toch al gebeurd, je kunt dit niet meer veranderen. Je vervelend voelen zonder dat je iets kunt doen is nutteloos, daar word je alleen maar treurig van. Laat het gaan, volgende keer beter!

De ideale periode

Je zwangerschap is het ideale moment om te werken aan jouw gezondheid. Jij en je kindje profiteren van jouw inspanningen. Veel coaches en (online) programma’s geven je heel veel kennis van gezond eten of sporten tijdens je zwangerschap. Toch lijkt dit voor veel mensen niet voldoende te zijn om gezond gedrag vol te houden. Best9Moms biedt je een programma waarbij de groeimindset en het vinden van de juiste motivatie voorop staan. Je hebt nu kunnen lezen waarom dit zo belangrijk is, om gezond gedrag vol te kunnen houden. Volhouden betekend in dit geval, dat je na je zwangerschap ook snel je gezonde gewoontes kunt gaan inzetten om te herstellen van je bevalling. Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!