Klagende moeders zijn niet dankbaar (of toch wel?)
Hoe je klagen doelgericht inzet om je lekkerder te voelen in het moederschap.
Je bent net moeder geworden, je hoort op een roze (of blauwe) wolk te zitten. Het leven lacht je toe. Klagen is wel het laatste wat je mag doen. Je hebt immers een wolk van een (gezonde) baby in je armen. Genoeg andere vrouwen is dit niet gegund. Toch voel jij je alles behalve fantastisch. Je bent moe, je lichaam doet nog pijn van de bevalling en je moet nog erg wennen aan alle verantwoordelijkheden van het moederschap. Je bent super dankbaar voor je gezonde kindje, maar hebt ook veel behoefte om even lekker te klagen. Maar wordt klagen wel geaccepteerd?
Klagen mag niet, aldus veel moeders
Veel nieuwe moeders zijn bang dat anderen hen zien als ondankbaar als ze klagen over hun nieuwe moeder leven. Of ze denken dat alle negatieve momenten horen bij het moederschap. Het moederschap waar ze zelf voor hebben gekozen. Klagen lijkt ook nu niet gepast. Andere zouden kunnen denken dat ze spijt hebben van hun keuze. Het gevolg: negatieve gevoelens worden opgekropt. Negatieve gevoelens die samen met de hormoonschommelingen in de kraamperiode de basis vormen voor misschien wel een beginnende depressie.
Stop! Klagen mag best!
De start van het moederschap is heftig, de start is altijd anders dan je vooraf had verwacht. Hier kunnen we helaas niets aan doen. Het zwaarste van het nieuwe moederschap is niet eens het mega grote slaaptekort, het is vooral het besef dat jij niet meer zelf het ritme van je dag kunt bepalen. Jouw kleine baby is degene om wie het allemaal draait. Het duurt een tijdje voordat jij hier een weg in hebt gevonden. Negatieve gedachten, depressieve gevoelens 80% van de nieuwe moeders heeft hier last van. Klagen mag dus best! Ook als jij daarnaast heerlijk aan het genieten bent van je gezonde baby.
Klagen heeft een functie
Klagen is namelijk niet hetzelfde als ondankbaar zijn. Ook al horen vervelende momenten bij het moederschap. Ook al heb jij er zelf voor gekozen om moeder te zijn. Ook als jij super dankbaar bent voor je kindje. Ook als jij de meest fantastische bevalling hebt gehad. Klagen mag niet alleen, klagen moet!
Klagen is juist een manier om je negatieve gedachten te ventileren, zodat het rustiger wordt in je hoofd. Klagen brengt zo je stresslevel naar beneden en geeft je de ruimte om positieve gedachten ook binnen te laten.
Tips voor klagende moeders (en vaders)
Als je behoefte hebt om te klagen, denk dat wel even aan het volgende:
Klagen doe je niet in de buurt van je kinderen. Of je kindje nu een baby is of een puber, jouw geklaag zorgt voor een negatieve sfeer. Je kindje neemt dit over en wordt hier onrustig van. Niet zo handig dus!
Klagen doe je niet bij iemand die meegaat in je geklaag of je alleen maar bevestigd in je geklaag. Zo raak jij alleen maar meer in de negativiteit.
Klaag bij voorkeur bij iemand die naar je luistert zonder te oordelen of zonder te reageren. Jij kunt zo je negativiteit kwijt en krijgt wel ruimte voor nieuwe, positieve ideeën in je hoofd.
Heb je niemand in de buurt om tegen te klagen? Schrijf je klagende gedachten dan op papier. Ook zo raak jij ze kwijt en wordt het rustiger in je hoofd. Wellicht sluit jij je schrijfsessie af met nieuwe positieve ideeën. Schrijven zorgt ervoor dat jij je gedachten kunt ordenen en nieuwe linken kunt leggen tussen je gedachten en ervaringen, het geeft je inspiratie voor het zien van nieuwe oplossingen en mogelijkheden.
Zoek na het klagen iemand op met een positieve kijk op het leven. Iemand die je helpt om bewust te worden van alle mooie dingen die er ook zijn. Dit geeft je de ruimte om je negatieve gedachten echt kwijt te raken.
Beloon jezelf na het klagen met een echte traktatie. Nee geen chocolade of andere zoetigheid. Dit helpt op de korte termijn, maar beïnvloedt je hormonen negatief zodat negatieve gedachten alleen maar sneller terugkomen. Trakteer jezelf op een momentje voor jezelf. Douche de laatste negatieve gedachten van je af, drink een kopje thee in het zonnetje, maak een wandelingetje door het bos of lees een goed boek. Ontspan even in je eentje. Zo zit jij weer vol positieve energie om de mama te zijn die je graag voor je kindje bent.
Zo zie je, klagen heeft echt een functie. Het voorkomt geen negatieve gevoelens, het voorkomt geen postnatale depressie. Maar het helpt wel om je beter te voelen, het helpt om een meer ontspannen mama te zijn. Klagen maakt het moederschap net even wat makkelijker!