Best9Moms

View Original

Het slaaptekort van een mama

See this content in the original post

Toen je zwanger was van je kindje zag je er misschien al enorm tegenop. Slapeloze nachten. Wat voor impact die gebroken nachten op je hebben ontdek je pas na een paar weken als je het gevoel hebt zelfs staand in slaap te kunnen vallen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met doorslapen? En wat voor effect heeft niet of slecht slapen op de lange termijn op jou?

Waarom pasgeboren baby’s niet doorslapen

Als je baby net geboren is heeft je kleintje elke drie uur voeding nodig. Ook tijdens de nacht. Dat betekent dat jij, zeker als je borstvoeding geeft, vaak maar twee uur achter elkaar kunt slapen. Slopend! Maar zelfs als je baby theoretisch gezien langer zonder voeding zou moeten kunnen, heeft hij daar lang niet altijd zin in. Dat komt omdat alle pasgeboren baby’s last hebben van dag en nacht verwarring. Overdag soms urenlang hun ogen dicht, maar klaarwakker, midden in de nacht. Terwijl jij je ogen niet open kan houden. In tegenstelling tot bij een volwassenen, is de biologische klok van je kindje nog niet ontwikkelt. Voor hem zijn alle 24 uur in de dag hetzelfde. Slapen om 11.00 uur ’s ochtends gaat dus net zo makkelijk (of moeilijk!) Als slapen om 03.00 uur ’s nachts.

De biologische klok ontwikkelt zich gedurende de eerste zes maanden van je baby’s leven. Gelukkig valt het verschil tussen dag en nacht sneller op z’n plek. Tussen de zes en acht weken zul je merken dat je kleintje ’s nachts steeds langere stukken achter elkaar zal gaan slapen! Het biologisch ritme blijft zich de weken erna ontwikkelen en rond de zes maanden slapen de meeste kindjes ’s nachts de nacht door zonder voeding!

Speciaal voor lezers van Best9Moms ontvang je 10% korting!

Tips voor meer slaap voor mama’s?

Nu je weet wat je kunt verwachten, is het ook fijn om te weten hoe je er juist in die eerste maanden voor zorgt dat je voldoende slaap krijgt. Slaap is namelijk ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Zeker in een periode waarin je moet herstellen van je bevalling en moet zorgen voor je kleintje. Daarom is het enorm belangrijk dat je alle uurtjes die je kunt slapen ook echt slaapt. Maar wat als slapen wanneer de baby slaapt makkelijk gezegd is dan gedaan? Wat als jou baby je niet alleen ’s nachts wakker houdt, maar ook overdag alleen maar korte slaapjes doet? Dan is het belangrijk dat je op tijd de hulptroepen optrommelt!

•   Duik op tijd je bed in! Echt waar, om 19.00 uur naar bed is het nieuwe uitslapen. Door in de vroege avond wat extra uurtjes te pakken kun je de gebroken nachten beter aan!

•   Laat alle schermpjes buiten de slaapkamer. Want hoe verleiding is het om in plaats van slapen, toch nog even te Googelen wanneer je baby doorslaapt? Helpt niet en zorgt alleen maar voor meer onzekerheid.

•   Kersverse oma’s willen vaak niets liever dan een paar uur knuffelen met hun nieuwe kleinkind. Gun ze een momentje zodat jij lekker je bed in kunt duiken. Win-win!

•   Heb jij al een ouder kindje rondlopen? Zorg er dan voor dat je peuter gewoon naar de opvang of opa en oma gaat. Zo kun jij slapen als je baby slaapt en heeft je oudere kindje wat houvast in een periode waarin er zoveel nieuw is.

Effect van langdurig slaaptekort voor mama

Gelukkig slapen de meeste nieuwe ouders na ongeveer vier maanden al een stuk beter. Er is vaak nog wel een nachtvoeding, maar de rest van de nacht wordt er gewoon geslapen. Ook overdag hebben de meeste kleintjes een ritme van 3-4 dutjes te pakken. Maar wat nu als het bij jou veel langer duurt? Als je kindje je je na een jaar nog steeds geen ongebroken nacht gunt? Dan kan dat een enorme invloed hebben op je fysieke en mentale gezondheid!

Een van de grootste gevolgen van langdurig slaaptekort is het verlies van cognitief vermogen. Dat betekent dat je aandacht verslapt, je geheugen achteruit gaat en je een tragere reactietijd hebt. Dat is niet alleen vervelend op het werk, maar ook ontzettend gevaarlijk op de weg.

Bij veel mama’s die lange tijd slecht slapen is er ook een enorme toename aan depressieve klachten. Dat  komt omdat slaapgebrek een grotere activiteit veroorzaakt in de emotionele gebieden van de hersenen. Vooral in de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor angstgevoelens, depressie en andere psychische stoornissen. Hierdoor ben je prikkelbaar en reageer je waarschijnlijk agressiever of opvliegender dan wanneer je uitgerust bent.

Zoek hulp bij slaapproblemen!

Denk, wanneer je al lange tijd niet slaapt, niet dat het erbij hoort. Dat is de eerste maanden natuurlijk zo, maar daarna is het echt ok om ook je eigen gezondheid voorop te stellen. Zeker als je merkt dat het slaapgebrek zorgt voor depressieve gevoelens of angst. Dus bezoek een Osteopaat, bespreek de slaapproblemen van je kindje met je huisarts, maak een afspraak met een psycholoog of coach of schakel een slaapcoach in. Want als uitgeruste mama kun je zoveel meer genieten van je mooie gezin.

 

Deze blog is geschreven door Jessica Hamelink, van The tiny Sleep Academy. Als kinderslaapcoach helpt ze radeloze ouders van kinderen tussen de 4 maanden en 5 jaar hun verdiende nachtrust terugkrijgen. Volg haar voor kinderslaaptips via Instagram en Facebook.