Gastblog Sanne & Inge: Help ik ben bevallen!
En dan is het zover! De baby komt, yes! Hoe verschillend kan het gevoel na je bevalling zijn? Waar de een met het hoofd vol in de roze wolken zit, is de ander juist in de meest stormachtige wolk terecht gekomen die er maar bestaat. Daar tussenin zitten nog heel wat verschillende type wolkjes afgewisseld met een enorme regen of donderwolk. Al met al elke bevalling brengt een nieuw verhaal en nieuwe ervaring met zich mee. Er zijn natuurlijk al verschillende manieren waarop een bevalling kan gaan. In een ziekenhuis of thuis, vaginaal bevallen, of via een keizersnede? Komt je baby zelf of begint je bevalling met inleiding? Waren er complicaties of was je baby misschien veel eerder dan verwacht? Zoveel vrouwen, zoveel verschillende bevallingservaringen en belevingen. Een ding hebben we allemaal gemeen; na een bevalling begint het grote herstellen. Negen maanden op, negen maanden af wordt er wel eens gezegd. Zoals bij de één een zwangerschap ook langer duurt dan bij de ander, heeft ook de ene vrouw meer tijd nodig om te herstellen.
Wat moet er dan herstellen?
Het is moeilijk voor te stellen als je voor de eerste keer gaat bevallen. Als de babykamer maar klaar is, er voldoende kleertjes in huis zijn voor de baby en een hele stapel luiers ben je al aardig op weg. Maar wat gaat er nu eigenlijk met je lichaam gebeuren en hoe kun je je het beste voorbereiden op een fijner herstel? Wanneer je gaat bevallen ontstaat er ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond zodat de baby erdoor past. Dit gebeurt door weeën en wordt per centimeter aangegeven. Bij 10 centimeter ontsluiting mag je gaan persen. Je baby moet er dan uit. Ondanks de 10 centimeter ontsluiting kun je inscheuren of bijvoorbeeld extra hulp nodig hebben zoals een knip. Zowel scheuren als knippen geeft een wond. Na de bevalling wordt je dan vaak gehecht. Door de druk van het persen kan je vagina ook opzwellen en beurs worden. Je kunt je voorstellen dat het dan niet fijn is om naar de wc te gaan. Naast dat plassen natuurlijk prikt in de wond is het ook niet hygiënisch.
Kraamverzorgsters en verpleegkundigen raden dan ook aan om tijdens en na elke plasbeurt te spoelen met water. Door tijdens het plassen al gericht te spoelen, verlicht je de pijn. Na het plassen is het goed om je vaginale gebied schoon te spoelen, zodat je minder kans hebt op infecties. De Moms Horizon Spoeltuit (The Original) helpt je om gemakkelijk te spoelen waar jij dat nodig hebt. Vul je flesje met wat lauw water en draai de Spoeltuit erop. Je kunt heel gericht spoelen, ook als je na je bevalling voor het eerst gepoept hebt en je huiverig (duh!) bent om wc papier te gebruiken.
Naast spoelen is koelen de key voor een fijner herstel!
Het voelt erg fijn om je vaginale en perineale gebied na je bevalling te koelen, zeker wanneer je vagina beurs, gezwollen is en je misschien gescheurd of geknipt bent en hechtingen hebt gekregen. Dit kan je doen met een ingevroren zakje appelstroop of diepvriesdoperwten. Maar dan moet je eerst nog wachten totdat het bevroren is in de vriezer. En zeg eerlijk, een zakje doperwten tussen je benen is niet heel comfortabel. Het verkoelende kraamverband van Moms Horizon is direct vanuit de verpakking te gebruiken. Het kraamverband absorbeert en koelt tegelijkertijd, zonder gebruik van een vriezer. Je schud en knakt het kraamverband en het wordt direct koud. Daarnaast draagt het gewoon precies hetzelfde als een normaal kraamverband. De koeltijd van het kraamverband is ongeveer 40 minuten. Wat juist zo fijn is aan het verkoelende kraamverband is dat het ook gewoon absorbeert. Na je bevalling vloei je, dit heet lochia. Je kunt het een beetje vergelijken met ongesteld zijn, hoewel het vloeien in het begin na je bevalling behoorlijk heftiger dan een menstruatie kan zijn. Ook kunnen er stolsel bij het vloeien naar buiten komen. Om het vloeien op te vangen krijg je kraamverband (dit kun je kopen of zit in je kraampakket). Dit zijn megagrote (als we zeggen mega, bedoelen we ook mega) maandverbanden, soms draag je er zelfs 2 tegelijk om het vele vloeien op te kunnen vangen. Zorg dat je comfortabel ondergoed draagt waar de kraamverbanden gemakkelijk in passen. Je kunt natuurlijk kiezen voor mannenboxershorts. Maar wil je ondergoed wat je ook wat later in je postpartum periode kan blijven dragen? Kijk dan eens bij de Granny 2.0, de oma onderbroek in een nieuw jasje. Heerlijk stretchy en stevig genoeg om die grote kraamverbanden goed op z’n plek te houden en met extra ondersteuning voor je buik.
Ook het beste voor jezelf!
Herstellen na een bevalling hoort erbij, maar kan best heel heftig zijn. Zeker wanneer je bevallen bent van je eerste kindje. Je weet niet wat je kunt verwachten en de verwachtingen die je hebt kunnen soms behoorlijk anders zijn dan de realiteit. Naast je lichamelijke herstel moet je ook mentaal weer even in balans komen. Hormonen pieken en verdwijnen uit je lichaam, wat niet altijd zonder slag of stoot gaat. Bevallen is een lifechanger, waarschijnlijk een van de belangrijkste momenten in je leven. Kies daarom ook het beste voor jezelf en bereid je voor op een fijner herstel!
Echt, we weten hoe het voelt!
Deze blog is geschreven door Sanne & Inge van Moms Horizon. Bij Moms Horizon kun je de fijnste producten voor na je bevalling shoppen. Zeker voor de echte postpartum periode een must om het jezelf in die pittige periode wat gemakkelijker te maken. Je volgt Moms Horizon ook op Instagram.