Balanceren tussen hemelse chocolade en mijn hormoon balans
Mijn decemberuitdagingen
Het afgelopen jaar heb ik grote stappen gemaakt om mijn veranderende hormoon balans gezond te krijgen en te houden. Noodzakelijk kwaad, want ik was wel klaar met mijn bekkenklachten en korte lontje. Ik heb mijn lichaam steeds beter leren kennen en steeds weer aanpassingen gedaan om mijn lichaam te herstellen. Dit voelt goed. Tot aan de decembermaand, een maand vol met verleidingen. Suikergoed en chocolade in overvloed hebben mijn hormoon balans geen goed gedaan.
Zonlicht en humeur
December was een maand met weinig zonlicht en heel veel regen. Het was geen maand om lekker naar buiten te gaan en actief te zijn. Ik merk dat dit veel invloed heeft op mijn humeur. Ik ben een buitenmens. Ik wandel graag. Ik vind het fijn om in de tuin bezig te zijn. En drink graag mijn ochtendkoffie in de ochtendzon. Helaas was dit deze maand echt onmogelijk.
Korte wandelingen tussen de buien door of met een beetje regen gingen nog wel, maar verder ben ik weinig buiten geweest. Ik voel me hierdoor een stuk minder energiek, wat zorgt dat ik ook vaker een kort lontje heb.
Een mooie realisatie, want dit maakt het makkelijker om toch naar buiten te gaan, ook als het weer minder fijn is.
Buitenlucht is echt noodzakelijk om me goed te voelen. Deze winter ben ik daarom begonnen met het slikken van vitamine D, vanaf het moment dat naar buiten gaan steeds lastiger werd. Ik merk echt het verschil, het maakt dat ik een stuk meer energie heb. Geen wonder, vitamine D heeft onder andere invloed op het stresshormoon cortisol. Minder cortisol betekent een betere hormoon balans en meer energie!
Buikpijn van de chocolade
Chocolade is voor mij een hemelse traktatie. In de decembermaand kom ik hiermee rijkelijk aan mijn trekken. Helaas, want eigenlijk zou ik juist chocolade beter kunnen laten staan. Al na enkele happen, voel ik het aan mijn lijf. Hemels lekker, maar zo’n grote trigger voor mijn darmen. En daarmee natuurlijk niet alleen voor mijn darmen, maar ook voor mijn energie en mijn hormoon balans.
Ik kan heel blij worden van een paar happen goede chocolade. Toch heb ik iedere keer weer spijt, als ik achteraf weer weinig energie en veel buikpijn heb. Elke keer neem ik me voor: 'morgen laat ik de chocolade wel staan.' Lukt mij dit prima met taart, koek en snoep, met chocolade is het echt niet te doen. Zelf haal ik het niet in huis, maar met Sinterklaas en kerst krijgen we altijd een overvloed aan chocolade. De decembermaand is daardoor een enorme uitdaging. Dit jaar ben ik dus niet geslaagd voor de december uitdaging.
Chocolade zit natuurlijk vol suiker en is verslavend lekker. Geen wonder dat het meeste niet bij een klein stukje blijft. Het gevolg: je bloedsuiker en insuline pieken. Helaas heeft juist insuline een grote invloed op je hormoon balans. Dank je wel Sinterklaas!
Het onderstaande model geeft de relatie weer tussen insuline, cortisol en je geslachtshormonen.
Ziek, zwak en misselijk
Tussen alle Sinterklaas perikelen door werd ik ook nog ziek. Natuurlijk! Eerst de kinderen en daarna is mama aan de beurt. Ook dit heeft een grote invloed op mijn hormoon balans. Minder bewegen en dat terwijl je lichaam wel hard aan het werk is. Mijn stresslevel was enorm hoog. Bij iedere stap die ik maakte schoot mijn hartslag omhoog. Dit ben ik niet van mezelf gewend. Mijn rusthartslag is altijd heel laag (40), nu lag deze stukken hoger (60).
Ik heb veel geslapen, maar echt uitrusten deed ik niet. Na een week rustig aan doen, voelde ik me langzaam opknappen. Geen goede voorbereiding op de decemberstress die er nog aan zat te komen.
Decemberstress
December is de maand waar we naar toe leven. De feestdagen komen eraan, even lekker achterover hangen en genieten. Toch is de aanloop naar de feestdagen allesbehalve rustig. Sinterklaas cadeautjes die moeten worden gekocht en het vieren van het feest zelf natuurlijk. Daarna komen de voorbereidingen van het kerstfeest. Wanneer gaan we waar naar toe, wat gaan we eten, wanneer moeten we boodschappen doen?
Daarnaast zit de agenda vol met activiteiten op de school van de kinderen: kerststukjes maken, kerst ontbijt voorbereiden en een borrel voor de ouders. En over borrelen gesproken, hoeveel kerstborrels had jij dit jaar?
Tel daar nog even bij op dat ik ook nog twee avonden ouders te woord moest staan op de ouderavonden. Je kunt je voorstellen dat de laatste weken voor de kerstvakantie nogal hectisch waren.
Stress en met name cortisol hebben een grote invloed op je hormoon balans, dus ook op die van mij. Zeker in de laatste week voor je menstruatie, kan je lichaam niet zo goed omgaan met stress. Helaas was dit voor mij juist de drukste week van de maand.
Veranderende cyclus
Een jaar geleden ben ik begonnen met het aanpassen van mijn leefstijl op mijn cyclus. Was mijn cyclus eerst onvoorspelbaar en heftig, na enkele maanden werd mijn cyclus weer stabiel en stipt op tijd. Tot in december, mijn menstruatie bleef maar uit. Gelukkig had ik niet zoveel last van premenstruele symptomen (pms). Toch is dit een teken dat mijn hormonen niet meer in balans zijn. De decembermaand met het weinige zonlicht, de vele chocolade en de hoge stress eisen hun tol. Mijn cyclus is weer van slag. Terwijl ik juist hard had gewerkt om mijn hormonen weer in balans te krijgen. Ik heb het er maar even bij gelaten en lekker genoten van de gezelligheid tijdens de feestdagen.
Januari is een nieuwe start geweest. Ik ben begonnen met een lange vast. Na de laatste slok champagne ben ik gaan vasten. Uiteindelijk wel 34 uur lang. Het oudejaarsfeest gaf me voldoende reserves om dit makkelijk vol te houden. Ik voelde langzaam mijn lichaam herstellen.
De eerste maaltijd na 34 uur was bijzonder smakelijk. Ik voelde me weer sterk en energiek. Het nieuwe jaar is goed begonnen. Ik heb mijn energie weer terug en kan er weer tegenaan. Of mijn cyclus en daarmee mijn hormoon balans weer gezond is, dat moet later deze maand gaan blijken. Ik voel me in ieder geval weer op en top fit. Nu hopen dat de zon snel weer doorbreekt, zodat ook het zonlicht nog net dat beetje extra kan brengen!
Wil jij ook je hormonen in balans brengen door je leefstijl aan te passen op een puur natuurlijke manier? Start dan met het maken van een leefstijlplan op basis van je cyclus. Download gratis mijn stappenplan: Hormonen in Balans